Slechte slaapgewoontes

Uit recent onderzoek blijkt dat 40% van de mensen last heeft van slaapklachten en zelfs 25% een echte slaapstoornis. Wanneer u ’s nachts niet goed of voor een korte periode slaapt is de kans groot dat u overdag vermoeid bent. Als u grote moeite heeft om daadwerkelijk uit bed te komen heeft u geen goede nachtrust genoten. Er zijn veel mogelijke oorzaken waardoor men slecht slaapt. Pas als u zich bewust bent van uw slechte slaapgewoontes kunt u zelf stappen ondernemen en dit aanpakken. Het verbeteren van uw slaap begint bij bewustwording van het probleem.

In dit artikel bespreken we meerdere gewoontes die u kunt veranderen voor een betere slaap.

Zorgen en spanning

Overdag worden we vaak afgeleid door bijvoorbeeld onze telefoon, werk of andere impulsen. Het verwerken van al deze impulsen doet u vaak pas wanneer u s, avonds in bed ligt. Dit kan het inslapen erg lastig maken. Als u moeite heeft met inslapen door het reflecteren van de gebeurtenissen van die dag kunt u het volgende doen: pak een papiertje en pen en schrijf alle dingen op die in u opkomen. Dit werkt goed voor het tot rust komen en verwerken van de dag. Neem overdag ook een momentje om stil te staan bij de dingen die u wakker houden. Als u het overdag al een plekje geeft heeft u meer rust in uw hoofd ’s avonds om fijn in slaap te vallen.

 

Regelmaat

Regelmaat is bijzonder belangrijk om goed te slapen. De meest voorkomende slechte slaapgewoonte is het niet hebben van regelmaat. Probeer zo veel mogelijk regelmaat in uw slaapritme aan te brengen en ga iedere avond rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta op dezelfde tijd op. Probeer ook in het weekend niet te veel af te wijken van uw normale bedtijden. Door het opstaan op andere tijden wordt uw hele slaap-waakritme verstoord. Let er ook op dat u in het weekend ongeveer op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en ook ongeveer op dezelfde tijd weer op staat.

Lees ook:  Meer dan de helft van de Nederlanders heeft moeite met in slaap vallen

Activiteiten in de avond

Voor het slapen nog op uw smartphone of wat tv kijken is wat we allemaal wel doen. Misschien ’s avonds zelfs nog even de sportschool in. Het zijn allemaal activiteiten die u wakker kunnen houden omdat uw lichaam en geest te veel worden gestimuleerd om in slaap te vallen. Het beste kunt u voor het slapengaan een boek lezen of een lekker lang bad nemen. Op deze manier kunt u al helemaal ontspannen zodat u gemakkelijk in slaap zal vallen.

Weinig lichaamsbeweging

Kort voor het slapen is het uiteraard niet goed om intense lichamelijke oefeningen uit te voeren, maar gedurende de dag genoeg lichaamsbeweging is uitermate belangrijk. Na lichamelijke inspanningen is het namelijk makkelijker om te kunnen ontspannen, dit kort de periode van wakker liggen dan zeer zeker in. Probeer het wel minimaal 2 uur voordat u gaat slapen want van sporten blijft de lichaamstemperatuur hoog waardoor het inslapen ook minder makkelijk verloopt.

Voeding

Probeer ’s avonds niet te zwaar of vet te eten en gun uw darmen rust. Als u laat eet komt de insulineproductie weer op gang en verstoort u ook het natuurlijke ritme van afzonderlijke organen. Probeer 2 uur voor het naar bed gaan niks te eten en u zult zien wat dit kan betekenen voor uw slaap. Drink ook het liefst geen alcohol, koffie of frisdranken, deze zijn te stimulerend en kunnen u lang wakker houden.

Slaapomgeving

Houd de slaapkamer opgeruimd en schoon, maak er een comfortabele plek die rustige energie uitstraalt. Dit kan ontzettend helpen bij het tot rust komen ’s nachts.

Lees ook:  De invloed van slaap op onze mentale gezondheid

Onjuiste blootstelling aan licht

Slapen in een niet donkere omgeving kan voor uw slaap erg storend zijn. Een klein streepje licht kan u al wakker houden zonder dat u zich daarvan bewust bent. Zorg voor een goede donkeren slaapkamer en vermijd televisies, tablets en smartphones. Deze houden uw hersenen actief en zullen u langer wakker houden.

Een oud of slecht matras

Het is natuurlijk mogelijk dat u slaap slecht is doordat u op een oud of slecht matras ligt. Een kwalitatief goed matras gaat zo’n tien jaar mee. Echter zijn er veel matrassen verkrijgbaar van mindere kwaliteit die al na vijf jaar aan het einde van hun levensduur zijn. Een oud of slecht matras kan niet de juiste ondersteuning bieden die uw lichaam nodig heeft. Als gevolg hiervan ligt uw lichaam niet in zijn natuurlijke houding. Dit kan niet alleen uw slaapkwaliteit verminderen maar het kan ook ernstige lichamelijke klachten met zich meebrengen. Een goed matras is geen overbodige luxe en zou daarom wel wat mogen kosten. Zorg voor een kwalitatief goed matras en vervang deze als dat nodig is, u ligt ten slotte een derde van uw tijd op uw matras.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *