Zijn matras producten veilig of onveilig?

Zijn matras producten veilig of onveilig? Herhaaldelijk is door onderzoek aangetoond dat (te) zachte matrassen riskant zijn voor baby’s die op de buik terechtkomen. Een babymatras moet stevig en vlak zijn, en zo min mogelijk ruimte laten met de bedwand. Een centimeter ruimte is al voldoende om beddengoed te kunnen instoppen. Gewicht en onbuigzaamheid moeten verhinderen dat je baby een matras kan omklappen of verplaatsen. Waardoor hij of zij eronder kan komen. Voor de dikte is dus geen precieze maat aan te geven. Een wiegmatrasje mag dunner zijn dan een bedmatras. Bij het opmaken moeten onderleggers en lakens stevig worden ingestopt. Ook moeten ze strak over de matras liggen om te voorkomen dat er aan de oppervlakte plooien ontstaan.

Pas op voor onveilige kinder- babymatrassen

Matrassen kunnen zijn samengesteld uit sterk verschillende materialen.

Dat resulteert in prijsverschil en comfort, maar heeft geen invloed op de veiligheid zo lang het oppervlak vlak en stevig blijft. De meest verkochte babymatrassen zijn vervaardigd van schuimsoorten. Een hoger soortelijk gewicht in combinatie met voldoende weerstand (stramheid) geeft minder kans op vervorming van het oppervlak onder invloed van het lichaamsgewicht dan lichtere en zachtere schuimsoorten. Het is raadzaam voor een baby geen matras te gebruiken waarin te zacht traagschuim is verwerkt. Dergelijk schuim, ook wel aangeduid als visco elastisch schuim, voegt zich naar de lichaamsdruk. Als de baby daar met het gelaat in wegzakt, ontstaat een levensgevaarlijke situatie.

Voor elke soort matras geldt dat een afsluitende, isolerende bovenlaag moet worden vermeden. Omdat het risico daarvan overtuigend is gebleken. Een baby moet lichaamsvocht en warmte kwijt, anders kan oververhitting, warmtestress en/of rebreathing ontstaan. Een waterbed en doorlopend zeil vormen dus een verhoogd risico.

Lees ook:  One fits all matras

NB: Het is een misverstand om te denken dat een baby door een matras heen zou kunnen ademen. Van geen enkele matras is tot nog toe aangetoond dat buikligging voor een baby zonder risico is.

In het ouderlijk bed vormt ook een spleet tussen twee matrassen een risicofactor.
Voor eerder gebruikte matrasjes geldt dat zij op de bovenstaande eigenschappen en op reinheid moeten worden nagekeken. Van berichten als zouden oudere matrasjes giftige gassen produceren is gebleken dat zij op ondeugdelijk onderzoek berustten. Wel dient bij gebruikte matrassen op de hygiëne te worden gelet. Er zijn aanwijzingen gevonden dat zich (onder omstandigheden: sleets, licht vochtig) in gebruikt polyurethaan kwalijke bacteriën kunnen ontwikkelen. Het is raadzaam het oppervlak van een matrasje  te beschermen d.m.v. een stevige, goed wasbare, niet afsluitende (molton)hoes onder een strak gespannen en stevig ingestopt onderlaken.

Bron: www.veiligslapen.info

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.