Rust je ook uit als je in bed ligt en niet slaapt?

niet slapen wel uitrusten?
Bekijk de matras.info video

“Ga maar gewoon liggen en dan rust je ook uit” werd ons in de kinderjaren meegedeeld door onze ouders als we niet konden slapen, maar is dit ook zo?
Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.

De diepe slaap is een belangrijke fase waarin de activiteit van de hersenen vertraagt en waarin het zenuwstelsel tot rust komt. Een andere belangrijke fase is de REM-fase (Rapid Eye Movement) beter bekend als de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap droom je maar deze fase heeft ook een andere belangrijke functie, het herstellen en ordenen van informatie en herinneringen. Verwerk je bijvoorbeeld niet een nare situatie of herinnering dan kan deze in de vorm van een nachtmerrie voorbijkomen. Emotioneel herstel vindt dus plaats tijdens de REM-slaap, vaak voel je je na een nacht goed slapen emotioneel sterker dan voor dat je naar bed ging.

niet slapen wel uitrusten?

Je ontspant een beetje als je in bed ligt en niet kunt slapen. Vaak word je juist gespannen omdat je niet kunt slapen. Chronisch slaaptekort zorgt ervoor dat je fysiek aftakelt en het zorgt voor psychische klachten. De cognitieve functies zoals geheugen en concentratie worden hierdoor aangetast. Verder weet iedereen dat het humeur ook niet beter wordt van slaapgebrek.
De processen die tijdens verschillende slaap-fases plaatsvinden, vinden dus niet plaats als je in bed ligt en niet slaapt. Hierdoor herstellen lichaam en geest dus lang niet voldoende.

Lees ook:  Vijf inzichten over slaap die u misschien nog niet kende

Wat te doen bij slecht inslapen?

Lig je langer dan 15 minuten wakker en kan je niet slapen, ga dan het bed uit en ga wat anders doen. Goede tips zijn bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, yoga of bijvoorbeeld even op een oncomfortabele plek gaan liggen zoals de koude vloer waardoor je meer zin krijgt om je bed in te kruipen en er dan ook anders ingaat. Zorg uiteraard dat je een goed passend matras, hoofdkussen en dekbed hebt waardoor je al meer zin krijgt om naar bed te gaan en te gaan slapen. Veel mensen denken dat een slaapmutsje goed werkt voor de nachtrust. Dat is echter niet het geval. Alcohol verstoort de nachtrust juist meer. Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer en gebruik het bed niet om te werken, internetten of urenlang televisie te kijken omdat je psyche anders het bed gaat associëren met alle afleidingen behalve slaap. Maak een fijne en lekkere plek van de slaapkamer, je besteedt hier namelijk één derde van je leven.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

3 Reacties

Ivan

Die tip van dat slaapmutsje drukt bij mij op een knop. Alcohol werkt voor mij allesbehalve bevorderlijk voor de nachtrust. Ik lig na een avondje bieren twee uur in coma. Vervolgens word ik wakker, slaap niet meer in en lig tot 6 uur ‘s ochtends te woelen in mijn bed, val dan eindelijk in slaap op het moment dat ik eruit moet.

Anneke

Ik denk dat ik een vitamine tekort heb. Welke? B12. Vitamine d. Ik lig echt de hele nacht klaarwakker. Ik ga dan liggen malen, woelen. Om maar lekker te liggen. Help. Ik wil graag elke nacht 8 uur lekker slapen.

William

Ik ben van mening dat een nachtmutsje wel degelijk werkt.
De slaapkwaliteit wordt er misschien minder van, maar je valt wel in slaap!

Zoals in het artikel staat omschreven, rust je niet uit als je wakker ligt. Dus dan maar beter iets slechter slapen, maar wel uitrusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *