Verschillende slaapgewoonten en toch beide goed slapen in één bed

Verschillend slaapritme en verschillende slaapgewoontes
Bekijk de matras.info video

Heerlijk gearmd in slaap vallen met uw geliefde, dat wil toch iedereen? Meestal hebben partners een zeer verschillend slaapritme waardoor samen goed slapen bijna onmogelijk lijkt. Voor sommige stellen is dit zeer herkenbaar, de één is een nachtbraker en de ander een vroege vogel. De één transpireert snel in bed terwijl de partner het liefst onder drie dekens slaapt. Zo ook met uitslapen. De één komt zaterdag pas om half 11 een beetje op gang terwijl de ander om half negen al klaar wakker is.

Een verschil in biologische klok is in de meeste gevallen een aangeboren aanleg en erg moeilijk te veranderen. Bij een goede relatie en een fijn seksleven zou een verschillend slaapritme geen invloed moeten hebben. Door middel van goede communicatie en bepaalde stappen, kan ieder op zijn manier goed slapen ondanks de verschillende slaapritmes.

Het juiste matras

Alles begint bij het juiste matras, deze moet geheel voldoen per persoon. Het is natuurlijk romantisch om een groot tweepersoonsmatras uit te kiezen, geen naadvorming tussen de matrassen te hebben en lekker in het midden met z’n tweeën te slapen. Dit is uiteraard mogelijk indien men ongeveer hetzelfde gewicht, lengte, persoonlijke voorkeur (hardheid) en van hetzelfde slaapklimaat houden. In de praktijk is dit echter niet altijd het geval, iemand kan bijvoorbeeld lichamelijke klachten hebben en behoefte hebben aan een ander soort matras dan de partner.

Sommige partners verschillen veel in lengte en gewicht waardoor de juiste hardheid van het matras erg kan verschillen. De juiste hardheid is namelijk bepalend een goede ergonomische houding en comfort. Ik gaf eerder al aan dat het slaapklimaat erg kan verschillen, mensen die gedurende de nacht veel transpireren hebben behoefte aan een goed ventilerend matras, bijvoorbeeld koudschuim. Koudschuim staat er om bekend dat het overtollige warmte goed kan afvoeren vanwege de open celstructuur van het schuim.

Een tweepersoons matras klinkt heerlijk maar vaak doen beide personen concessies op de kwaliteit van de slaap. Dit betekend dat het voor beide redelijk werkt maar hierdoor wordt het maximaal haalbare meestal niet bereikt.

Lees ook:  Bed uitdrukkingen, spreekwoorden en dialecten
Verschillend slaapritme en verschillende slaapgewoontes

Communicatie

Het aantal uren slaap dat men nodig heeft kan erg verschillen waardoor de tijd van naar bed gaan ook kan afwijken van elkaar. Het is fijn als partners tegelijk naar bed gaan, dit bevordert de genegenheid en de seksuele relatie. Vaak is het in de praktijk anders, de één wil om half 10 naar bed en de ander begint rond middernacht pas aan zijn of haar bed te denken.

Communicatie in deze is in dit soort gevallen zeer belangrijk voor de relatie. Er kan bijvoorbeeld afgesproken worden dat als degene die het eerst naar bed gaat een uur lang niet gestoord wordt door de ander zodat de slaapcyclus niet verstoort wordt. Degene die later naar bed gaat kan bijvoorbeeld extra zachtjes doen om niet de partner niet uit de slaap te halen, ondanks dat er behoefte is aan genegenheid of seks. Men kan het knus en gezellig maken een aantal uren voor het naar bed gaan samen.

Twee matrassen in één bed

Vroeger werden twee losse matrassen in één bed nog wel eens gekscherend het begin van de scheiding genoemd, zeker als men van een tweepersoonsmatras afkwam. Tegenwoordig is het heel normaal om twee verschillende matrassen in één bed te hebben. Een tweepersoonsmatras is bijna nooit optimaal, en de kans is groot dat men minder goed slaapt en niet echt uitgerust wakker wordt.

Er zijn meerder dingen waar u op kunt letten bij de aankoop van twee aparte matrassen om het toch als één geheel te kunnen ervaren. De grootste kans op naadvorming tussen de matrassen is bij pocketmatrassen. De stalen veren in pocket matrassen worden bij elkaar gedrukt door een omlijsting van een flinke schuimrand waar geen staal in zit. Deze schuim omlijsting is soms 10 tot 15 cm breed. Dit betekend in de praktijk dat in het midden van de pocketmatrassen 2 x dit gedeelte aanwezig is, dus soms wel 30 cm waar geen stalen veren zitten waardoor men letterlijk tussen de pockets komt te liggen. Bij 2 verschillende matrassen is het verstandig om te kiezen voor een schuimmatras. Dit kan latex, traagschuim, of koudschuim zijn. Bij dit soort matrassen is een gelijke ondersteuning over de gehele breedte van het matras.

Lees ook:  Bestaat er zoiets als een perfect matras?

Verstelbare bedden

Mensen brengen steeds meer tijd in bed door. Bekijken hun favoriete serie vanuit bed of surfen nog wat op het internet. Hierdoor worden er steeds meer elektrische verstelbare bedbodems verkocht en daardoor ook meer 1-persoonsmatrassen. Op een tweepersoonsmatras kunt u niet separaat de elektrische bedbodem bedienen, soms zijn deze te synchroniseren maar het is niet fijn als de één nog wil lezen (zitten) en de ander wil slapen. Als er sprake is van vlakke bedbodems en 2 verschillende matrassen kunt u het bed ook als één geheel opmaken met een dikke onderdeken (dikke molton) en één geheel hoeslaken. Op deze manier maakt u van 2 heel verschillende matrassen toch 1 geheel bed. Een hulpstuk om twee matrassen te verbinden is een pont d’amour, ook wel liefdesbrug genoemd. Dit is een T-stuk die tussen beide matrassen geplaatst wordt zodat de naad wordt opgevuld.

Slaapklimaat

Het slaapklimaat van partners kan erg verschillen en is een belangrijke factor om echt lekker te kunnen slapen. Het komt vaak voor dat één persoon het snel warm heeft in bed en de ander eerder koud. Bij de keuze van een nieuw matras dient men rekening te houden met het juiste slaapklimaat evenals het bedtextiel. Degene die het snel koud heeft in bed kan bijvoorbeeld kiezen voor een donzen dekbed, dons isoleert warmte. Degene die dons te warm vinden kunnen een 100% katoenen dekbed nemen. Katoen staat bekend om de ventilerende eigenschappen en laat warmte via het dekbed ontsnappen. Warmte vloeit voor een deel via het matras weg maar het grootste deel zal via het bedtextiel naar boven toe verdampen. Maar als een dekbed dan isoleert kan de warmte niet via de bovenzijde weg en kan het al snel te warm worden.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *