Het kan echt… het juiste matras vinden!

matraswijzer

Het kan echt… het juiste matras vinden! In Nederland is 64% niet tevreden met de huidige nachtrust blijkt uit een Europees onderzoek. Slecht slapen knaagt aan de mentale en fysieke gezondheid. Slaapproblemen zijn wel degelijk op te lossen of te verbeteren. In veel gevallen zijn een paar simpele aanpassingen aan de slaapgewoonten al genoeg.

Slaapproblemen zijn natuurlijk vervelend, maar kunnen ook gevaren met zich mee brengen. Om overdag goed te kunnen functioneren is een goede, kwalitatieve nachtrust noodzakelijk. Het menselijk lichaam kan niet zonder slaap en dan vooral de nachtelijke herstel periode. Velen denken nog steeds dat slapen gewoon een vorm van geheel ontspannen is, maar beseffen niet dat er tijdens de slaapcyclus zeer veel processen in het lichaam plaatsvinden waar het lichaam overdag geen energie voor vrij kan maken.

Slaap software

Bijna iedereen kent wel het fenomeen van een trage computer, hij is langzamer dan ooit en niks werkt vloeiend zoals het normaal behoort te zijn. Laten we dit eens vergelijken met slecht slapen. Het kan zeer frustrerend zijn als de prestaties teruglopen. Bij een slecht functionerende computer kijken we als eerste naar de software. Deze kan in vele gevallen opgeschoond of geüpdatet worden om zo de prestaties weer te verbeteren. De omstandigheden rondom het slapen kunnen we de slaapsoftware noemen. Deze slaapsoftware is in vele gevallen ook vrij gemakkelijk aan te passen. Een computer opschonen heeft vaak tijdelijk een positief effect, maar lost niet altijd het probleem op. De computer is vaak al wat verouderd en niet meer geschikt om de vernieuwde programma’s te laten draaien. De slaaphardware kan zonder dat men dit echt beseft ook al een tijdje verouderd zijn. Onder slaaphardware verstaan we het matras, bedbodem, hoofdkussen en dekbed. Voor een goede nachtrust zijn deze elementen van essentieel belang om een goed bed te vormen.

Lees ook:  Meest verkochte bed in Nederland
Faqt - Belang van slapen

Het matras

Als we over een bed praten, hebben we het vaak over het ledikant of ombouw. In de regel gaat dit gedeelte van het bed het langst mee, soms wel generaties lang. Het matras, het belangrijkste onderdeel voor een goede nachtrust, gaat veel minder lang mee dan ‘het bed’. Afhankelijk van de kwaliteit van het matras gaat een goed matras tussen de 6 en 12 jaar mee. Mensen slapen in de praktijk vaak veel te lang op hetzelfde matras. Kuilvorming, materiaal moeheid of huisstofmijt zijn niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

In veel gevallen blijkt het aanpassen van de slaapgewoonten niet voldoende te zijn en moet er gekeken worden naar een nieuw matras, hoofdkussen of zelfs bedbodem. Het is niet eenvoudig om een nieuw matras uit te kiezen. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende materialen en kwaliteiten. Het is zeer persoonlijk welk matras het beste voor iemand kan gaan werken. Lichaamslengte, gewicht, slaappositie, temperatuur, allergieën, lichamelijke klachten en niet te vergeten de persoonlijke comfort voorkeur zijn belangrijke factoren die meespelen bij de juiste keuze.

Matraswijzer

Er bestaan tegenwoordig zogenaamde onafhankelijke matraswijzers op het internet die voor u de keuze wensen te maken. In de meeste gevallen krijgt u dan een waslijst aan opties waardoor de keuze eigenlijk alleen maar moeilijker wordt. Tevens valt het erg op dat men telkens naar dezelfde merken geloodst wordt. Uit onderzoek blijkt dat er geen 100% waterdicht advies bestaat voor een matras. De beleving van de mensen zelf is uiteindelijk het allerbelangrijkste en dit is nou juist zo moeilijk, iedereen ervaart iets op een eigen manier. Tijdens een zoektocht naar een nieuw matras gaan we vaak winkel in winkel uit en is het bijna onmogelijk om binnen 10 minuten proefliggen in een showroom tot de juiste keuze te komen. Als er vakkundig advies aanwezig is komt men wel tot een goede indicatie van wat zou kunnen gaan werken, maar in de praktijk en eigen slaapomgeving kan dit alsnog anders uitpakken. De enige manier om te voelen of men de juiste keuze heeft gemaakt is door middel van een ruime proeftijd.

Lees ook:  Slapen tijdens de zwangerschap
matraswijzer

Er zijn tegenwoordig wel merken die een proefslaap periode aanbieden, maar let op want er zitten vaak addertjes onder het gras. Als u 2 weken bedenktijd krijgt kunt u ervan uitgaan dat dit veel te kort is. Ons lichaam ligt vaak al jaren 7 a 8 uur per nacht op een bepaalde manier en als het lichaam opeens in een nieuwe (vaak verbeterde houding) komt te liggen wil het nog wel eens gaan “protesteren”. De relatief kleine klachten kramp, spierpijn, duren gemiddeld 1 tot 3 weken en nemen daarna weer af, mits de matras keuze goed is. Als dit niet het geval blijkt te zijn is de mogelijkheid tot omruilen natuurlijk zeer gewenst. Ook op dit omgeruilde matras is een ruime proeftijd wederom van belang omdat het vaak een grote investering betreft die belangrijk is voor de algehele gezondheid.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.