Tieners en slapen

bij te weinig slaap is er dus een vergrote kans op ongelukken letsel ziekte en depressie
Bekijk de matras.info video

Tieners en slapen. Slaap is voedsel voor de hersenen. Er treden belangrijke lichaamsfuncties en hersenactiviteit op tijdens de slaap. Het regelmatig overslaan van slaap kan schadelijke gevolgen hebben met name in het verkeer. Je gaat slechter presteren, wordt humeuriger en gaat er vermoeid uit zien.

bij te weinig slaap is er dus een vergrote kans op ongelukken letsel ziekte en depressie

Slaperigheid maakt omgang met familie en vrienden een stuk moeilijker, het belemmert ook de prestaties van toetsen of examens op school of tijdens je favoriete sport. Vergeet niet dat de hersenen (die hongerig zijn voor slaap) deze slaap juist terug gaat pakken op de momenten dat je het niet verwacht of niet kunt gebruiken. In het verkeer gebeuren er nog steeds duizenden ongelukken per jaar door slaperigheid. Bij te weinig slaap is er dus een vergrote kans op ongelukken, letsel, ziekte en depressie.

Feiten over tieners en slapen

  • Goed slapen is essentieel voor je welzijn in het algemeen, net zo belangrijk als de lucht die je inademt, het water dat je drinkt en het voedsel wat je eet. Het laat je beter omgaan met de stress die je als tiener kunt beleven en zorgt voor een beter eet patroon.
  • Tijdens de adolescentie verschuift het biologische slaappatroon voor zowel slapen en waken naar latere tijden. Dit betekent dat het een natuurlijk proces is dat je niet voor 23.00 uur in slaap kan vallen.
  • Om zo goed mogelijk te functioneren hebben tieners ongeveer 8 tot 10 uur slaap per nacht nodig. De meeste tieners krijgen niet genoeg slaap. Uit onderzoek blijkt dat slechts 15% van de tieners ongeveer 8 uur slaapt tijdens de school nachten.
  • Tieners hebben de neiging om een onregelmatig slaappatroon gedurende de week te creëren. In het weekend blijven ze vaak veel later op wat weer van invloed is op hun biologische klok en kan schadelijk zijn voor de kwaliteit van de slaap.
  • Veel tieners lijden aan behandelbare slaapstoornissen, zoals narcolepsie, slapeloosheid, rusteloze benen syndroom of slaapapneu.
  • Meer dan 4 uur per dag op een scherm (computer, tablet of telefoon) kijken verstoort het inslapen. Gemiddeld duurt dit een half uur of minder, als je continu met je gadgets bezig bent duurt dit vaak langer dan een uur.
Meer dan 4 uur per dag op een scherm kijken verstoort het inslapen

Gevolgen van te weinig slaap en slaapproblemen

Niet genoeg slaap of slaapproblemen kunnen:

  • Je vermogen beperken om te leren, te luisteren, goed te concentreren en om problemen op te lossen. Je kan zelfs belangrijke informatie zoals namen, huiswerk en nummers vergeten maar ook een afspraakje met een leuke date!
  • Leiden tot een grotere kans op jeugdpuistjes. Gebrek aan slaap kan bijdragen aan acne en andere huidproblemen.
  • Leiden tot agressief of ongepast gedrag zoals schreeuwen tegen je vrienden of irritaties in de omgang met familie en leraren.
  • De effecten van alcohol, nicotine en cafeïne verhogen wat kan leiden tot ziekte en ongevallen.
Lees ook:  Slaapgebrek is ons langzaam aan het vermoorden waarschuwt wetenschapper

Wat zijn de Oplossingen om slaapproblemen of slaaptekort te voorkomen

  • Maak van slapen een prioriteit. Hou eventueel een slaapdagboek bij en kom er zo achter wat je kan veranderen om genoeg slaap te krijgen om gezond, gelukkig en alert te blijven.
  • Een dutje overdag kan helpen om efficiënter te werken maar let er op dat deze niet te lang duurt of te kort voor het slapen is anders kan het gaan interfereren met je normale slaap.
  • Maak van je slaapkamer een slaapparadijs. Hou het lekker koel, rustig en donker. Zorg voor goede verduisteringsgordijnen zodat het echt donker is tijdens de slaap. Doe als je wakker wordt gelijk de gordijnen open en laat licht naar binnen zodat je lichaam een signaal krijgt om op te staan.
  • Pillen, vitaminen of drankjes kunnen een goede nachtrust niet vervangen. Het nuttigen van cafeïne houdende dranken zoals koffie, thee of frisdranken kunnen vlak voor het slapen gaan de nachtrust verstoren. In chocolade zit ook cafeïne, vooral pure chocolade.
  • Zet een slaap- en ontwaakritme op en probeer in het weekend om zo dicht mogelijk bij deze tijden in de buurt te komen. Door een consistent slaapschema zul je je veel minder vermoeid voelen en creëer je een natuurlijk slaapritme voor je lichaam. Je zult zien dat je veel makkelijker in slaap valt en makkelijker opstaat als je er een bepaalde routine in brengt.
  • Eet, drink en sport niet teveel vlak voor het slapengaan. Laat je huiswerk niet tot het laatste moment liggen zodat je vlak voor het slapengaan nog alles moet doen.
laat je huiswerk niet tot het laatste moment liggen vlak voor het slapengaan

Vermijdt impulsen van computer, tablet en telefoon

  • Probeer om de TV, computer en je telefoon te vermijden in het laatste uur voordat je gaat slapen. Je zult zien dat je dan veel gemakkelijker en sneller in slaap valt.
  • Probeer om elke keer met dezelfde rituelen en in een vaste volgorde naar bed te gaan. Je lichaam leert deze signalen herkennen en weet dat het tijd is om te gaan slapen.
  • Controleer of je op het voor jou juiste matras slaapt. Het komt regelmatig voor dat tieners op een oud matras die toevallig over was van familieleden slapen, deze zijn vaak te oud, onstabiel en onhygiënisch. Juist in deze groeiperiode is het van belang om op een geschikt matras te slapen voor de juiste ontwikkeling van lichaam en geest.
  • Let bij de aankoop van een kindermatras op dat er geen zones in het matras zijn verwerkt of ingesneden, deze zijn niet goed voor een kind in de groei. Pas vanaf de pubertijd kan je een matras met zones beslapen omdat dan de volwassen vormen zich echt ontwikkelen. Een traagschuim matras kan wel al op jongere leeftijd, deze bevat geen zones en is malvormend.
  • Probeer zoveel mogelijk daglicht te verkrijgen, ga zoveel mogelijk naar buiten, zonlicht en buitenlucht bevorderen het dag en nachtritme.
Lees ook:  Hoe lang behoort het te duren voordat je in slaap valt?

Uit onderzoek is gebleken dat tieners gedurende de afgelopen 25 jaar ongeveer 1 uur slaap hebben ingeleverd, terwijl het verwachtingspatroon van de tieners op school, sociaal vlak en maatschappelijk gezien tegenwoordig hoger is dan ooit. Ze hebben dan ook meer afleiding dan vroeger, tussen school, huiswerk, sport, hobby’s, social media, chillen met vrienden hebben ze vaak ook nog een bijbaantje. De prestatiedruk wordt dus steeds groter.

 

Er treden veel veranderingen op in het lichaam van de tiener en ze maken vaak ook nog een groeispurt tijdens deze periode. Het is dus van essentieel belang dat de tiener genoeg slaap krijgt en op het geschikte matras slaapt. Een goed matras is voor tieners en kleine kinderen net zo belangrijk als voor volwassenen. Een kind in de groei moet juist zeer goed ondersteund worden door het juiste matras, dit kan zeer bepalend zijn voor de toekomstige lichaamshouding.

Beste  materiaal voor kinder en tienematrassen

De beste materialen voor een kinder en tienermatras zijn zonder twijfel koudschuim en traagschuim. Koudschuim is zeer veerkrachtig en heeft een goed ventilerend vermogen vanwege de open celstructuur en behoudt zijn veerkracht. Traagschuim is een schuim dat reageert op de huid lichaamstemperatuur, hierdoor werkt het malvormend en zeer drukverlagend. Slapende of vermoeide ledenmaten komen bij een hoogwaardig traagschuimmatras eigenlijk niet meer voor. Let u bij een koudschuimmatras op de hoogte van de HR waarde van het schuim. HR staat voor High Resilience wat letterlijk hoge veerkracht betekent, hoe hoger het getal hoe beter de veerkracht. Deze beide soorten schuim worden ook in ziekenhuizen gebruikt vanwege de goede eigenschappen en duurzaamheid.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.